Informatie over daktent doek

Informatie over daktent doek

Zie je ook door de daktent stoffen de bomen in het bos niet meer? Iedereen schrijft wat anders en er wordt vaak met theoretische waarden als mm. waterkolom gestrooid (terwijl als er ergens een lek is dit meestal op een naad is). Dan is voor jouw toepassing polyester – nylon – technisch katoen – Ribs Stop Polyester Katoen – katoen of canvas de beste keuze. En in het dubbele dak (de flysheet) wel of net geen skyview raam? We zullen iets uit de “doeken” proberen te doen. Lees meer informatie over een daktent doek.

Nylon – Polyester

Bij een daktent tref je zelden als tentdoek het heel lichtgewicht en dun nylon of polyester doek aan. Tenzij je net een héél lichte of goedkope daktent wil hebben. Dit in tegenstelling tot bodemtenten welke omwille van het lage gewicht (en de lage prijs) wel vaak van zogenaamd nylon of polyester doek gemaakt worden. Bijkomend nadeel van dit doek is dat het jouw tent heel erg opwarmt als de zon erop schijnt.

Koala Creek Teide HD annex

Daktent doek: Katoen

Dit natuurlijke doek wordt veelal in grondtenten gebruikt welke gedurende langere tijd op één plaats staan, en waarbij het grotere gewicht geen probleem is. Dit zijn ook de duurdere grondtenten. Een groot nadeel als je dit zou gebruiken voor daktenten: het droogt héél langzaam en dat wil je niet hebben als je net vaker van plek wilt wisselen. Doordat het langzaam droogt is er ook veel kans op schimmel. En dat wil je in Europa waar het vaak regent natuurlijk niet. Daktenten die in bijvoorbeeld Afrika of Australië gebruikt worden zullen net wel vaker van katoen zijn. Daar is de schimmel geen probleem en is het goede ventileren van katoen een voordeel om de temperatuur draaglijk te houden.

Polyester katoen  – canvas – technisch katoen

(Ribs Stop)Polyester Katoen – Canvas – technisch katoen: Verzamelnamen voor vaak hetzelfde (soort) materiaal. Een mix van polyester en katoen. Veel gebruikt is een soortelijk gewicht van ca. 280-300 gram/m2.  Sterk – niet te zwaar – snel drogend – schimmel bestendig (mits binnen 24-48 uur goed gelucht). Rib Stop is een weefmanier welke het doek extra sterk maakt.  Je herkent het aan de vierhoekjes in het weefsel. Dit maakt het heel scheurbestendig door de dikkere draad welke erin geweven is. Werkelijk ideaal voor daktenten. Zwaarder doek (bijvoorbeeld 380 – 400 gram/m2) is onnodig – maakt je daktent zwaarder – droogt minder gemakkelijk – vouwt moeilijker in – en is niet sterker als 300 gram / m2. met Rib Stop weefwijze.

Getapete naden bij een daktent doek

Vanwege de sterkte worden onze Koala Creek® daktenten altijd voorzien van dubbele stiknaden! Dus 2 rijen stiknaden vlak naast elkaar. Als een daktent gaat lekken is het meestal op een naad, via de gaatjes die de naald erin geprikt heeft. Bij Koala Creek® voorkomen we dat door daar waar nodig de binnenkant van de dubbele stiknaden te voorzien van een hotseam getapte naadafdichting. Er wordt een verwarmde, zeer goed klevende en flexibele tape aan de binnenzijde over de stiknaden aangebracht zodat water niet naar binnen kan treden. Dit kun je zien aan het kleurverschil op de dubbele stiknaden aan de binnenkant van jouw daktent.

Isolatie: flysheet zonder raam

Een vreemde naam flysheet of rainfly! Het heeft niets met vliegen of regen te maken. De aanduiding zou eigenlijk moeten zijn: isolatiedak. Dat is namelijk de hoofdreden van dit extra dak. Een laag lucht isolatie creëren tussen de bovenkant van de daktent en het isolatiedak  (flysheet). Zodat de zon niet rechtstreeks op de bovenkant van jouw daktent schijnt en deze (ondraaglijk) opwarmt. Een flysheet voorkomt dat de zonnewarmte net niet of veel minder doordringt in jouw daktent.

Daktent 4 personen

Daktent doek met een skyview

Wij begrijpen dat je graag sterren of lucht wilt zien. Dit kun je het beste buiten de daktent doen. (Of door onze opgerolde zijraamluifels). Zeker NIET door het daktentdak en het isolatiedak! Sommige daktent fabrikanten gaan prat op hun “skyview” dakramen. Wij van Koala Creek® zijn hier net erg op tegen. Je brengt een “vergrootglas” aan in je daktent dak zodat de zon jouw daktent net héél erg opwarmt. Niet slim in onze ogen. Daarnaast wil je het net donker in jouw daktent hebben als je gaat slapen. Onze FRID (Fire Retardant Inside Dark) coating is niet alleen brandwerend, maar zorgt ook voor een héél donkere daktent!

Naast het isolatiedak (de flysheet) heeft een Koala Creek® daktent vele mogelijkheden om te (be)luchten. Aan iedere zijkant boven de zijramen een ruime ventilatieopening met een klittenband verstelling eraan. Boven je hoofd zit de TAF (Top Air Flow) ventilatie mogelijkheid in het Koala Creek® daktent dak. En dan heb je nog de 2 zijramen en de voordeur en achterkant. Alle openingen zijn voorzien van PBM (Private Black Mesh) insekten gaas. Zelfs de kleinste Scandinavische mug wordt buitengehouden door dit sterke, zwarte gaas. Tevens zo goed als geen inkijk, wel uitkijk.

Condens

iedere daktent gebruiker kent het of klaagt erover. Even wat informatie hierover, want iedere mens verliest ‘s nachts (onder meer door uitademen) tot wel 1 kilogram vocht per persoon. Wanneer je daktent dicht is, slaat dit neer aan de binnenkant als condens. De oplossing: Zorgen voor een goede doorluchting (Zie het hoofdstuk hierboven) Daarnaast kun je tussen de bodemplaat en het matras het beste een goede Anti Condensmat leggen, waardoor eventueel vocht niet aan het matras komt. Dit zorgt ook voor extra isolatie en slaapcomfort. Zeker in combinatie met de (steviger als bijna alle andere daktent merken)  6 cm. dikke Koala Creek® matras, met afwasbare hoes, zul je héél comfortabel slapen. Welterusten.

Koala Creek teide overlander daktent tunnel raam

Daktent doek bij Koala Creek

Koala Creek® gebruikt voor de (donker) grijze daktenten een unieke coating aan de binnenkant van het sterke 300 gram/m2 technisch katoenen (Ripstop – Polycotton) daktent doek:

FRID coating Fire Retardent Inside Dark : Heel donker en brandwerend.

– Veilig in de daktent omdat het brandwerend is.

– Donker in de daktent omdat het niet licht doorlatend is. Heel prettig in bijvoorbeeld de Scandinavische nachten waar de zon niet onder gaat. Je wordt niet wakker van de zon, maar als je uitgeslapen bent. Eigenlijk een must voor Scandinavië!

– Het gebruikte 300 gr/m2 technisch katoenen doek (RipStop – PolyCotton) is gemaakt van een mix van polyster en katoen welk speciaal geweven is. Hierdoor zitten er 4 kantjes in met een dikkere draad waardoor het extreem scheurbestendig is.

– Vanwege het gebruik van polyester in het doek is de waterdichtheid gegarandeerd, ook bij harde regen en veel wind.

– Omdat er katoen in het doek zit blijft het ook veel aangenamer en koeler in de daktent dan bij gebruik van het goedkopere 100% polyester doek (Zoals gebruikt bij de meeste goedkope grondtenten)

– De hotseam getapte naden voorkomen ook dat er water door de stiknaden kan komen.

– De TAF ventilatie en het isloatie overdak (flysheet) zorgen in combinatie met de vele beluchtingsmogelijkheden van jouw Koala Creek® daktent dat je onder alle weersomstandigheden een lekker binnenklimaat in de daktent hebt, zodat je goed kunt slapen.

Ga zelf eens kijken en vergelijken bij een van onze dealers.