Onbekend met daktenten? Lees dan eerst onderstaande informatie over Koala Creek daktenten.
Is je reis het doel?
Met iedere dag een andere plek?
Of ben je op weg
naar jouw vakantie bestemming?
Een daktent is in ieder geval je ideale partner om snel (maximaal 5 minuten) een comfortabele en veilige slaapplek te maken. Wil je weer vertrekken? Binnen 5 tot 10 minuten ben je helemaal ingepakt en reis klaar.
Een Koala Creek® daktent monteer je vooraf op je autodak of aanhangwagen.
Ben je er klaar voor?
Dan neem ik je nu mee op de Koala Creek® daktent ervaring.
Tijdens het rijden is de gehele daktent water- en stofdicht afgesloten door de speciaal ontworpen cover (hoes).
Aangekomen op je overnachtingsplek klik je de 8 spanbandjes van de cover rondom los.
Pak de rode lus van de cover rits: your adventure starts here.
Trek de rits los en sla de cover open en rol deze op. Zet hem met de spanbandjes vast onder de bodem. Zo hangt hij niet in de weg.
Zie daar de ruige en sterke bodem gemaakt van aluminium tranenplaat.
Trek de vast gemonteerde 230 cm. lange telescoopladder uit, gebruik deze als hefboom en klap de daktent open. Beide bodemplaten grijpen in elkaar.
Duw de zelf inschuivende ladder weer in elkaar en laat deze van bovenaf weer uitschuiven. Maak hem zo lang dat hij onder een hoek van ca. 70 graden onder de bodem staat.
Belangrijk: De ladder mag de bodem niet omhoog duwen!
Neem de deur – raam uitstellers uit de handige zak onder de bodem en monteer deze. (hoeft niet)
Bij de Teide L modellen: Pak de verstelbare U-beugel onder de bodem uit en monteer deze samen met de verstelbare nokspanstang in de overdekte instap. Stap de ladder op, open de deur en het gaas erachter. Rol beiden op en zet ze vast. Stap in de daktent, verwijder de 4 elastieken die het doek bij het inklappen helpen intrekken, en steek deze in een van de 4 handige opbergzakjes.
Proficiat: SLAAPKLAAR.
Verbaas je over de heel donkere ruimte, gemaakt om waar dan ook lang te slapen. Niet gehinderd door de vroege zonsopkomst of Scandinavische nachten waar de zon niet onder gaat. De daktent is gemaakt van heel sterk donkergrijs ribstop technisch katoen van 300 gram/m2. Absoluut waterdicht en snel drogend. De naden zijn aan de binnenkant extra getaped.
En nu komt het!
Aan de binnenzijde is het tentdoek voorzien van onze speciale donkere, brandwerende en verkoelende FRID coating. (Fire Resistent Inside Dark) Het is echt donker binnenin. Geen nood, met de optionele universele dimbare 12 volt LED slang kun je de zon binnen laten schijnen. Over de daktent zit de sterke flysheet (vaak ten onrechte regendoek genoemd) Zijn functie is het verzorgen van een isolerende luchtlaag boven het daktent doek. Nu begrijp je ook waarom wij in de flysheet géén skylights maken. Dan creëer je net een vergrootglas en kans op lekkages! Als de zon fel brand zorgt het flysheet samen met de FRID coating voor een lagere temperatuur in de daktent.
Wil je sterren kijken? Dan kun je de raamluifels oprollen en vastzetten. Je kunt dan prima naar buiten kijken. De daktent heeft aan beide zijden in de nok ook een van gaas voorziene beluchting. Tevens kun je de flappen aan de binnenkant van de ramen oprollen, en de flap aan de achterkant. Zo heb je in alle 4 de richtingen een opening. Alle 4 deze openingen zijn voorzien van BPM insecten gaas. (Black Privacy Mesh) Alle ramen en deuren gaan open middels YKK ritsen en kunnen opgerold vastgezet worden met handige click-in gespen.
Koala Creek® daktenten hebben een frame van extra dik (25 mm.) aluminium buis, gevat in metalen scharnierpunten. Tegen condensvorming zitten er hoezen om de framebuizen. Het frame is rechthoekig van vorm, zodat een maximale binnenruimte beschikbaar is en door de vorm regenwater aan de buitenkant goed afgevoerd wordt. buizen, gemonteerd in sterke metalen scharnieren.
Het 6 cm. dikke matras is ca. 240 cm. lang. en gemaakt met een speciale hardheid voor een comfortabele slaapplek. Zonder door te liggen op de bodem. Om het matras zit een afneembare en afwasbare waterdichte hoes. Ben je onderweg bij lagere temperaturen of in een omgeving met kans op veel vocht? Dan is een optionele Anti Condens Mat onder het matras aan te bevelen. Een tip tegen condens: laat links en rechts beide raamflappen binnenin altijd minimaal 10 cm. open. Aan de framebuizen zitten nog 2 riemen met lussen. Deze kun je eventueel gebruiken om je aan vast te houden bij het in en uit de daktent stappen.
Een Koala Creek® daktent is niet de allerlaagste daktent op de markt. Dit komt omdat de 2 roestvrijstalen hoofdscharnieren ca. 21 cm. hoog zijn. Hoger dan bij de meeste andere merken. Met als doel extra opbergruimte bij een ingeklapte daktent. Zo kun je de meeste slaapspullen (slaapzakken, dekbedden, kussens) in de ingeklapte daktent laten liggen tijdens het rijden. Geen verkwisting van de ruimte in de auto. Over opbergruimte gesproken. De cover (hoes) is zo ruim ontworpen dat er links en rechts naast de ladder nog ruimte is om spullen droog op te bergen.
Als opties zijn er nog 2 schoenzakken en een bagagenet leverbaar. Deze passen onder alle daktenten die peesgleuven in de bodem hebben. Zo kunnen je schoenen en andere spullen buiten de daktent luchten en drogen. Het universele bagagenet kan bij 140 en 160 cm. brede daktenten onder de bodem worden opgehangen, of middels klittenband tegen het plafond in de daktent.
Uitgeslapen en wil je vertrekken?
Het beste is de daktent eerst te luchten en te laten drogen. Het technisch katoenen doek heeft er geen probleem mee als het vochtig of nat ingeklapt wordt. Mits binnen 24 uur weer uitgepakt en de daktent opgeklapt zodat het kan luchten. Binnen 5 – 10 minuten (afhankelijk van de ervaring) ruim je alles op, klap je de daktent in, monteer je de cover en ben je onderweg.
Veel gestelde vragen
Van welke materialen worden daktenten gemaakt?
We beginnen met het tentdoek:
Om te beginnen RipStop, dit is geen tentdoek maar een bewerking welke tentdoek sterker maakt en beter bestand tegen scheuren. Bij dit weefproces worden kleine vierkantjes aangebracht in het doek. Deze stevigere draden zijn te zien als vierkantjes van maximaal 1×1 cm en voorkomen dat tentdoek verder scheurt.
Ripstop POLYESTER/KATOEN MENGSEL: ook wel technisch katoen genoemd.
Dit tentdoek materiaal wordt het meeste bij daktenten gebruikt. Polyester-katoen is een doeksoort waarin katoen en polyester met elkaar zijn vermengd. Dat geldt dan ook voor de eigenschappen. Het beste van 2 materialen, veelal is de verhouding 35 % katoen en 65 % polyester. Het materiaal is veel minder schimmelgevoelig als katoen en kan ook een dag of 2 nat opgeborgen worden, daarna wel goed drogen / luchten. Meestal wordt dit tentdoek stof voorzien van een PU coating om de waterdichtheid te vergroten. Dit doek is ook prima af te vegen met een handdoek, zonder dat er water doorlaatbare plekken ontstaan.
De soortelijke massa is verder bepalend voor de dikte. Dit varieert van ca. 240 gr/m2 tot soms wel 420 gr/m2, afhankelijk van de toepassing. Bij hardshell daktenten gebruikt men vaak het lichtere materiaal (240-260 gr/m2). Goede 3 seizoenen tentdoek daktenten worden meestal gemaakt van ca. 300 gr/m2 ripstop polyester katoen. 380 gr/m2 is een heel sterk en dik doek voor de meest extreme toepassingen en uitmuntend geschikt voor 4 seizoenen. Zwaarder is niet nodig.
KATOEN: wordt minder gebruikt.
Het is vrij zwaar, wel zeer goed ademend, maar ook erg schimmelgevoelig. Het kan niet nat opgeborgen worden. In typische heel droge, warme landen is dit wel goed te gebruiken. (Zuid Afrika – gedeelten van Australië) Het is eigenlijk minder geschikt voor daktenten in Europa die vaak in en uitgepakt moeten worden, en ook nog vaak in natte omstandigheden.
NYLON EN POLYAMIDE:
Heel licht synthetisch doek. Prima waterdicht als je er niet aankomt. Slecht UV bestendig. Veroorzaken veel condens en als de zon op je tent staat drijf je eruit.
Wordt soms toegepast bij daktenten in het onderste prijs segment. Eigenlijk ongeschikt voor daktenten. De levensduur is ook maar 12-15 weken.
CANVAS: Deze naam wordt vaak ten onrechte gebruikt.
Echt canvas wordt gemaakt van hennepvezel en werd vroeger als tentdoek gebruikt. (tegenwoordig om schilderijen op te maken)
Tegenwoordig wordt katoen ook wel eens canvas genoemd, en sommige daktent fabrikanten gebruiken de naam canvas voor hun polyester katoen. Dit is onterecht!
TENTDOEK GESCHEURD OF NAAD LEK? geen probleem:
Repareren kan prima met bijvoorbeeld TEAR AID A.
Met TEAR AID B repareer je PVC snel en gemakkelijk.
Als een naad lekt kun je deze behandelen met een nadendichter welke je met een kwastje aanbrengt.
Bovenstaande producten zijn te koop bij iedere goede campingzaak.
Het OVERDAK / TROPENDAK / FLYSHEET op een uitklap tentdoek daktent:
De flysheet (eigenlijk een TROPENDAK) wordt meestal gemaakt van een synthetisch doek van 420 denier. Lichter gaat snel fladderen en is niet erg sterk.
Velen denken dat dit een extra regendak is, maar dat is niet waar. Dit overdak zorgt voor een islolerende luchtlaag boven de daktent en hierdoor blijft het koeler in een daktent, ook al staat deze vol in de zon. Daarnaast houdt het natuurlijk je tentdoek schoner.
TIP bij goed weer en een heldere sterren nacht:
Haal het achterste overdak los van de metalen staanders, vouw het op onder het gedeelte welk aan het dak vast zit. Open het tentdoek van de achterste deur, rol dit op en hang het vast. Je hebt dan een prachtig zicht op de sterren.
RITSEN:
De kwaliteit van de ritsen is zeer belangrijk.
Een kapotte rits vervangen is meestal veel duurder als meteen bij aanschaf opletten dat de daktent fabrikant ritsen van een gerenommeerd merk gebruikt, vaak YKK ritsen.
Koala Creek® gebruikt voor de vaak te openen ramen en deuren in principe YKK. Omdat YKK niet alle ritsmaten maakt, worden soms andere merken gebruikt.
Een belangrijke rits is ook de rits van de hoes bij een tentdoek klap daktent. De hoeken zijn zeer kwetsbaar.
Koala Creek® past een speciale constructie toe om te zorgen dat de rits goed om de hoeken gaat en er geen tandjes kunnen uitbreken. (bij een juist gebruik)
MUGGENGAAS: hierin zit veel verschil. In zeer warme landen (Australië, Zuid Afrika) gebruiken fabrikanten vaak relatief grof gaas. Dit om de grotere vliegen en insecten buiten te houden. In Europa zitten net vaak zeer kleine insecten en muggen. Een goede fabrikant gebruikt zeer fijn en sterk muggengaas. Koala Creek® gebruikte het zeer sterke en fijne PBM Privacy Black Mesh. Vanwege de samenstelling sterk, fijn en geen inkijk.
De MATRAS:
Je wilt natuurlijk niet doorliggen. 2 zaken zijn bepalend: De dikte van de matras in combinatie van de gebruikte dichtheid van het schuim. De meeste tentdoek klap daktenten hebben een matras van 5-6 cm. dik. Bij een juiste dichtheid van het schuim hoeft deze zeker niet dikker te zijn. (De meeste Therm-a-Rest matrassen zijn maar de helft dik) Standaard wordt vaak HD30 gebruikt, veel te zacht, dit veroorzaakt al snel doorliggen op de bodemplaat. Een goede matras is gemaakt van HD38 materiaal. Als je dit te hard vindt kun je er eventueel een topper van 2-3 cm zacht materiaal opleggen).
Tevens is een harde, doch flexibele (zwarte) ca. 15 mm dikke anti condens onder matras aan te bevelen. Deze heeft vele voordelen: eventuele condens (door te weinig luchten) komt op de bodemplaat terecht en raakt de matras niet. Er ontstaat een isolerende luchtlaag onder de matras. Door de flexibiliteit lig je nog beter op je matras.
De MATRASHOES kan van katoen of kunststof materiaal gemaakt zijn. Katoen heeft het nadeel dat het (condens)vocht opneemt. Het wordt nat, klam en koud. Een kunststof matras hoes die vochtig is veeg je droog met een handdoek en klaar.
De daktent HOES, ook wel COVER genoemd, en de (uitritsbare) ONDERTENT VLOER:
Meestal gemaakt van oersterk PVC doek, welk ook gebruikt wordt voor vrachtwagen zeilen.
De ONDERTENT:
Vaak gemaakt van een goedkoop kunststof doek, hierdoor vaak kleurverschil.
Beter is een ondertent te kopen van hetzelfde materiaal als de daktent zelf. Daar kunnen dan ook eventueel mensen in slapen, en je hebt dezelfde kleur als de daktent zelf.
De BODEM van een tentdoek daktent:
Vroeger gebruikte men vaak hout (sommigen doen dat nu nog).
Nadelen hout: zwaar, kan op den duur gaan rotten door vocht inwerking. Optrekkende koude.
Tegenwoordig gebruiken de meeste fabrikanten een gelast aluminium framewerk met dwars verstevigingen. Daartussen onbrandbaar polystyreen ( ca. 25 mm dik) voor een goede isolatie. Boven en onderzijde zijn afgedekt met dunwandig aluminium of soms zelf aluminium tranenplaat (op de laatste ontstaan geen deuken, puur optisch!) In de verstevigingen zijn gaten aangebracht waar de bevestigingsbouten van de aluminium montageprofielen vast komen te zitten.
Materialen bij een Hardshell of andere klaptent met een vaste matras:
De onderzijde kan opgebouwd zijn uit stalen of aluminium profielen die aan de dakdragers gemonteerd worden. Daarop ligt de matras.
Of een kunststoffen bodem met daarop de matras en eronder de montageprofielen.
Voor de eventuele bodem en kap worden doorgaans 2 materialen gebruikt.
ABS of Polyester. Tegenwoordig gebruikt met vaak ABS.
Voordelen van ABS (een moderne kunststof weke diepvorm getrokken wordt):
relatief dun (3-5 mm), licht van gewicht, sterk en zeer slagvast, verouderings bestendig,door en door geleurd, UV bestendig, geen hinderlijke geuren.
Vroeger gebruikte men vaak Polyester. Dit moet met matten, vulmateriaal en verharder in lagen opgebouwd worden. Daarna geschuurd en bijgewerkt en in kleur gespoten worden. Het is zwaarder als ABS, duurder om te maken, veroudert onder invloed van UV licht.
Belangrijk bij de keuze van je daktent:
Kijk goed welke specificaties een fabrikant voor zijn daktenten opgeeft voor alle gebruikte materialen.
Een goede fabrikant zal zoveel mogelijk technisch belangrijke gegevens opgeven. Indien er weinig technische info staat, dan is dat waarschijnlijk omdat er minder goed materiaal gebruikt wordt, daardoor dus ook waarschijnlijk goedkoper als een fabrikant die hoogwaardige materialen gebruikt en benoemd.
Bedenk: Goedkoop is duurkoop. Bij Koala Creek® zit het verschil zit in de details.
2 hoofdtypen daktent: Tentdoek of Harde schaal.
In hoofdlijnen bestaan er 2 soorten daktenten:
– Daktenten gemaakt uit tentdoek.
– Daktenten met harde schaal (harde bovenkant – hard shell)
– Daktenten gemaakt uit tentdoek.
Tentdoek daktenten zijn zeer compact, lichtgewicht en meestal goedkoper dan hard-shell tenten. Eenmaal geopend, bieden ze een zeer groot slaapgedeelte dat ook bijzonder geschikt is voor gezinnen. (leverbaar in verschillende breedtematen) Vanwege hun kleine verpakkingsgrootte worden ze vaak off-road gebruikt. Maar zelfs in warmere en drogere gebieden hebben de vouw daktenten de overhand gekregen.
Gemakkelijk is ook de mogelijkheid om bij bepaalde modellen (met overdekte ladder / instap) een ruime ondertent (liefst van hetzelfde materiaal als de daktent) te monteren. Als extra slaapplaats of verblijfsruimte. Meestal iets meer werk met opzetten als bij een hard shell daktent. Er zijn echter modellen welke binnen enkele seconden slaapklaar zijn.
– Harde schaal daktenten: (hard shell)
Meestal zwaarder en duurder als tentdoek daktenten, echter sneller op te zetten.
Deze zijn meestal sneller opgebouwd dan een opvouwbare tent, hebben minder stof oppervlak dat nat kan worden, en dragen zichzelf zonder een extra (ladder) ondersteuning.
Dit maakt een daktent met harde schaal bijzonder interessant voor daktentgebruikers die altijd snel klaar willen zijn met de opbouw en inklappen van de daktent.
Nadeel is het vaak de hogere prijs, het hogere gewicht en grote bodemoppervlakte ( opwaartse kracht tijdens rijden). De montage dient te geschieden op dakdragerstangen welke even breed als de daktent dienen te zijn.
Heel belangrijk hierbij is ook om te letten op de maximale dakbelasting van een auto.
Sterker nog: Als je wilt gaan daktentkamperen met een harde schaal daktent, kies dan eerst een auto auto welke hiervoor geschikt is!
Liever niet gebruiken op te kleine auto’s.
Voor en nadelen van een tentdoek daktent
VOORDELEN VAN EEN DAKTENT GEMAAKT UIT TENTDOEK:
– Meestal goedkoper dan hard-shell tenten.
– Luchtig binnenklimaat in warme gebieden. Slapen ook mogelijk in de brandende zon. (vanwege de ‘flysheet”welke zorgt voor een lucht kamer. (isolatie)
– Compact formaat op de auto, meestal de breedte van de tent x de helft van de matrasmaat.
– Grote ruimte: slaapgedeelte meestal langer dan hard-shell tenten (Meestal ca. 240 cm).
– Mogelijkheden om extra kleding / speelgoed te plaatsen op de matras.
– Een tentdoek daktent neemt minder ruimte op het dak van het voertuig in dan hard-shell tent (meestal de helft van het ligoppervlak). Dit vanwege het inklapmechanisme in gesloten toestand.
– Mogelijkheid om extra bagage op het dak te dragen of om een tweede daktent op het autodak te plaatsen.
– Afhankelijk van de hoogte van de gebruikte scharnieren kun je extra materiaal (kussen, slaapzak e.d) in de daktent opbergen, of eventueel links en rechts naast de ladder (onder de cover)
– De cover zit meestal met een pees (1/4) en rits 3/4) aan de onderste bodem vast. Dit zorgt voor een water en stofdicht geheel.
– Meer binnenhoogte in de daktentnok (1,20 m – 1,40 m).
– Door de puntige dakvorm bieden tentdoek daktenten een breed, ruimtelijk gevoel.
– De meeste tentdoek daktenten zijn voorzien van ruime, van NoSeeUmesh, deuren en ramen, welke bij voldoende opening zorgen voor een prettig leefklimaat en geen condens. (Condens = te weinig frisse lucht!) Bij Koala Creek het speciale, zeer dichte en sterke PBM Privacy Black Mesh.
– Afhankelijk van de uitvoering heeft de tentdoek daktent een overdekte entree.
– Voor alle tentdoek daktenten met overdekte entree zijn ondertenten optioneel verkrijgbaar. Het vergroot de leefruimte en zorgt voor extra slaapruimte. Zorgt tevens voor een verbinding met de auto.
– De ondertent biedt extra droge, tegen weersinvloeden en wind beschermde omgeving (extra slaapplaatsen, kledingopslag, koken, zitten, eten), privacy,en zorgt voor veel zonwering. Eventueel is een deur of wand om te bouwen tot luifel.
– Gezien het ontwerp is een tentdoek daktent meestal lichter dan hard-shell tenten: minder gewicht op het dak van het voertuig!
– De daktent stof is meestal verbonden via een tentpees – peesrailsysteem met de tentvloer. Kan voor eventuele reparatie los geritst worden.
NADELEN VAN TENT DOEK DAKTENTEN:
Elk voordeel heeft zijn nadeel, ook hier belangrijk om de juiste afweging te maken.
– het kost meer tijd om een tentdoek daktent op te bouwen en af te breken (door de constructie opbouwen: 3 – 5 min, opruimen 4 – 10 min)
– Handelingen: inklappen, netjes invouwen van het tentdoek, inschuiven van de ladder, aantrekken riemen.
– Bij regen, vochtig en koud weer, worden de opzetten en demontage snel ongemakkelijk.
– Bij de tentdoek daktent met overdekte instap dienen 2 spanlijnen met haringen gemonteerd te worden. (zeker indien het waait)
– Op hogere voertuigen moet je klimmen om toegang te krijgen tot de ritssluitingen van het zeildoek. Oplossing: extra ladder / wielopstap.
– Een natte tentdoek daktent heeft meer tijd nodig om te drogen dan een tent met harde schaal vanwege het grotere oppervlak en de constructie met het tentdoek.
– Vaak opzetten / afbreken bij nat weer kan het interieur van de tent en het beddengoed klam maken. Slaapzakken / kussens moeten dan in het voertuig worden opgeborgen. Goed luchten en weinig katoen gebruiken, want katoen neemt vocht op en blijft lang klam.
– De benodigde grond ruimte van het voertuig is groter, omdat de tent in uitgevouwen toestand buiten de auto uitsteekt. De ruimte voor de ladder en de ingang moet aan de openingszijde aanwezig zijn.
– Tentdoek daktenten kunnen niet worden gebruikt zonder een ladder, omdat ze deel uitmaken van de ondersteunende structuur.
Een tentdoek daktent is iets voor jou , als …
… je hebt geen haast om te monteren en in te klappen.
… een schuilplaats in de regen belangrijk voor je is.
… je je graag veel veel ruimte hebt in het interieur (ligvlak, zithoogte)
… je eventueel extra spullen op het dak wilt vervoeren.
… je een compacte daktent in dichte toestand wilt.
… je wilt gewicht besparen
In welke richting monteer ik de trap van een tentdoek daktent?
De montagerichting van de daktent trap is vaak persoonlijk, soms afhankelijk van van de montageplaats van de daktent op de auto, daarnaast ook afhankelijk van het type auto waarop de daktent gemonteerd is.
Tevens bepaald het model / montage richting dakrek / dakdragers hoe de daktent gemonteerd wordt.
Kortom: Geen standaard. Ook keuze Links /rechts is persoonlijk.
Aandachtspunt bij een tentdoek daktent met aluminium bodem:
Normaliter is de aluminium bodemplaat voorzien van verstevigingsprofielen in de richting van 120 cm. Derhalve is het aan te bevelen de aluminium montage profielen te monteren in de richting van de lengte profielen welke worden meegeleverd. (bijvoorbeeld 140 cm of 165 cm)
Zeker bij Offroad rijden is het bovenstaande aan te bevelen.
In dat geval bepaald de richting van de dakdrager/dakrek dus vaak de montagepositie van de daktent, en dus de positie van de trap.
Hoe zet ik een tentdoek daktent op?
Een tentdoek daktent staat vrij snel op.
Begin met het zo horizontaal mogelijk zetten van de auto / aanhangwagen, gebruik hiervoor eventueel schuine oprijplaten of steunen.
Let op de windrichting.
In het algemeen: Dakhoes (cover) verwijderen.
Riemen aan de zijkanten losmaken, ladder uittrekken.
De ladder als hefboom gebruiken. De bovenplaat omhoog kantelen en middels de ladder doortrekken totdat de bodemplaten gelijk staan en in het midden goed in elkaar grijpen.
LET OP: het is belangrijk dat de 2 bodemplaten in het midden goed in elkaar grijpen. Samen moeten ze 180 graden vormen!
Daarna de ladder zo instellen dat deze een hoek maakt van ca. 70-75 graden ten opzichte van de grond. De ladder moet de bodemplaat slechts licht ondersteunen.
De bodem mag niet omhoog gedrukt worden door de ladder!
Vervolgens waar nodig / gewenst ritsen openen, luifels afspannen door stalen stangen / scheerlijnen.
KLAAR.
Voor en nadelen van een harde schaal (hardshell) daktent.
Daktenten met harde schaal (hard shell): voor- en nadelen
De hard-shell tent is erg populair bij degenen die vaak moet opzetten en afbreken. Hard shell daktenten worden gekenmerkt door hun snelle montage en demontage.
Bij vochtig / nat weer is het oppervlak van de lage tentstof een voordeel. Het natte oppervlak wordt zo tot een minimum beperkt, ze zijn weer snel droog.
Voordelen hard shell daktent:
• Het gevoel een solide dak boven je hoofd te hebben.
• Snelle montage en demontage (met bed opgemaakt). Afhankelijk van het model: opzetten ca. 30 seconden inklappen: 1 minuut.
• Meerdere ingangen: afhankelijk van het model 2 of 3 ingangen aan verschillenden zijden.
• Hard shell daktenten zijn over het algemeen iets beter geïsoleerd tegen kouden middels de stoffen bekleding tegen de hemel.
• Soms zijn ook als optie thermohoezen leverbaar. (Let dan wel op i.v.m. condens!)
• Een bijkomend voordeel bij vochtig weer. Een hard shell daktent kan over het algemeen in natte toestand worden afgebroken zonder dat het interieur vochtig zal worden. De hoeveelheid nat materiaal is kleiner dan bij tentdoek daktenten. Afhankelijk van de hoogte van de auto, kan de stof ook worden afgeveegd met een handdoek. Maar het is ook aan te bevelen om hard-shell tenten opnieuw te drogen in betere weersomstandigheden.
• Sommige hard-shell tenten hebben de mogelijkheid een dakdrager te monteren.
• Kleinere stand plaatsen zijn voldoende omdat de tent niet uitsteekt buiten de auto wanneer deze wordt geopend.
• Aerodynamisch meer gestroomlijnde vorm, wat, afhankelijk van de rijstijl, kan resulteren in een lager brandstofverbruik.
• Gemakkelijk aan de kleur van de auto aan te passen d.m.v. spuiten of wrappen met folie.
Nadelen hardshell daktent:
• is meestal duurder dan tentdoek daktenten.
• Ligplaats beperkt tot de beschikbare maat van de tent
• De benodigde ruimte op het dak is groter. De hele basismaat van de tent moet op het dak liggen.
• Afhankelijk van de maat vaak zwaarder dan tentdoek daktenten. Tentdoek daktenten bieden meer oppervlakte en meer volume met vaak minder gewicht (beter gewicht / oppervlakte of gewicht / volume-verhouding)
• vanwege de meestal kleinere matras als een tentdoek daktent ook vaak minder opbergruimte in de hardshell daktent.
• Warmt meer op met sterker zonlicht.
Een hard shell daktent is iets voor jou, als je …
… constant / veel gebruik van je daktent maakt.
… de daktent relatief vaak moet open en dicht doen.
… snel klaar wilt zijn met opzetten / inklappen.
… vaak onderweg bent in natte / koele gebieden of jaargetijden.
… weinig tijd en kansen hebt om te drogen.
… extra bergruimte op je daktent nodig hebt.
Hoe zet ik een harde schaal (hardshell) daktent op?
Bij een harde schaal (hard shell) daktent zijn er in grove lijn 3 modellen:
– Het model welk zowel voor als achter omhoog gaat.
Dit openen kan gedaan worden door middel van een elektromotor en afstandbediening. (meestal aangesloten op de sigaretten aansteker) .
Soms wordt een handslinger toegepast en draai je het daktent dak omhoog en omlaag.
De meest gebruikte manier is met ingebouwde gasveren. Je maakt de vergrendelingen los, waarna je even tegen het hardshell dak duwt en dit omhoog gaat. Dit doe je ook aan de andere kant. Je plaatst de los bijgeleverde trap en bent klaar. Invouwen gaat omgekeerd, waarbij je op moet letten dat het doek allemaal binnen het dak en de bodem opgeborgen worden.
– Een 2e model is de driehoekige hardshell daktent.
Deze heeft vooraan scharnieren zitten, alleen de achterzijde gaat omhoog. De hoogte hiervan is normaliter hoger dan een harshell die voor en achter omhoog gaat.
Hier hebben we 2 manieren van openen.
Dit openen kan gedaan worden door middel van een elektromotor en afstandbediening. (meestal aangesloten op de sigaretten aansteker) .
De meest gebruikte manier is met ingebouwde gasveren. Je maakt de vergrendelingen los, waarna je even tegen het hardshell dak duwt en dit omhoog gaat. Je plaatst de los bijgeleverde trap en bent klaar. Invouwen gaat omgekeerd, waarbij je op moet letten dat het doek allemaal binnen het dak en de bodem opgeborgen worden.
– Het 3e model is eigenlijk geen echte daktent. Hiermee bedoelen we eigenlijk het kanteldak.
Het originele auto dak wordt dan vervangen door een kanteldak, welk aan een kant scharnieren heeft en aan de andere kant omhoog gaat. Onder dit dak is de matras ingebouwd. Je ziet dit vaak op bijvoorbeeld VW transporters, of op 4×4 auto’s die expeditie reizen maken.
CONDENS: Waarom? en wat doe je ertegen?
Maak je geen zorgen,
Je tent is waarschijnlijk waterdicht. Het vocht op de binnenkant van de tent of onder de matras dat je ‘s ochtends opmerkt, is condensatie.
Ieder lichaam geeft ‘s nachts vocht af tijdens het slapen, daarbij adem je ook vocht uit. Dit slaat neer op de binnenkant van je tent. Met name als het buiten kouder en/of vochtiger is.
Als alle ramen en deuren gesloten blijven, neemt de vochtigheid van de lucht in de tent toe. ‘s Nachts, en vooral bij lage temperaturen, condenseert vocht uit die lucht op de koudste oppervlakken. Meestal zijn dit de metalen framedelen maar ook op de koude tentwand en het zakt af naar de onderkant van de matras. Het is net als bij een spiegel in de badkamer als je gaat douchen.
Afhankelijk van de tent en de stof (mengsel), kan de condensatie erg verschillen.
Het eerste advies ook altijd om te zorgen dat je de (dak)tent goed belucht.
Dus de ramen voldoende open, ook als het buiten koud is of regent.
Sommigen menen condens tegen te gaan met een katoenen binnentent, een katoenen hoes om de matras, hoezen om de framestokken, etc. Maar hiermee los je het probleem niet op. Daarnaast wordt vochtig katoen koud en klam. Hiermee daalt je slaapcomfort dus verder!
Ons advies:
* Zorgen voor voldoende frisse lucht, ramen dus gedeeltelijk (zo ver mogelijk) open.
* Een goede anti condensmat onder de matras, dit geeft ook extra slaapcomfort. Let wel opdat deze niet te dik is zodat de daktent goed dicht klapt.
* Een kunststoffen hoes om de matras, welke je kunt droog vegen. Daarom heen eventueel een (droge) katoenen hoes, gemakkelijk te verwijderen.
* Zorgen voor een handdoek om ‘s ochtends alles voorzichtig droog te vegen.
* Indien mogelijk bij condens vorming: ‘s morgens alles binnenin voorzichtig droog vegen (gecoat polycotton rip stop kan dan niet gaan lekken) – matras en anti condens mat eruit – Alle ramen en deuren van de (dak)tent open. Zo kan alles goed luchten en drogen.
* Zo weinig mogelijk katoen in de (dak)tent, want vochtig katoen voelt koud en klam aan, en droogt slecht als alles vochtig is.
TAF in plaats van skyview
Bij Koala Creek hebben we bewust geen “skyview” in het dak en de flysheet. Wij zien dit bij veel merken, in onze ogen echter puur als marketing…. De reden waarom dit in onze ogen niet werkt is heel eenvoudig.
De enige en werkelijke functie van een flysheet is zorgen voor een isolatielaag van lucht boven de daktent. Daardoor ook voorkomen dat de zon rechtstreeks op het tentdoek staat waardoor het erg warm wordt in de daktent. Een PVC raam in het dak is dus net een vergrootglas met alle nadelige gevolgen. Tevens kan een PVC raam onder invloed van de zon verkleuren, en zal bij een hoge luchtvochtigheid is het snel beslagen. Je ziet dus geen Sky of sterren. Niet doen dus!
Wat hebben de Koala Creek modellen vanaf 2022: TAF Top Air Flow Een meshraam met goede afdicht flap erover in het daktent dak. Je kunt de flap open rollen en het mesh blijft dicht. resultaat: extra ventilatie. Is het het droog en wil je sterren kijken? Dan rol je de tentdoek flap open en een gedeelte van de flysheet weg! STARVIEW. Ook als je bij harde wind het flysheet zou wegnemen is de daktent geheel waterdicht.
Ook nog een misverstand: Een flysheet is een isolatiedak geen rainfly of regendak………..
Kan ik de daktent nat inklappen?
Eigenlijk geldt hier hetzelfde als voor een normale tent, vooropgesteld dat er wordt uitgegaan van gecoat ripstop polyester/katoen, ook wel een technisch katoen of canvasdoek genoemd
In het algemeen kun je de daktent nat/vochtig inklappen. Indien erg nat eventueel vooraf afvegen met een droge handdoek.
Let ook op dat je alle vensters hebt afgesloten, zodat er geen water door de ramen op je matras kan komen.
Wanneer je de daktent binnen 1-2 dagen weer opent en laat drogen, voorkom je dat het tentdoek gaat schimmelen.
Let er ook op dat je een daktent altijd schoon en droog opbergt, wanneer je deze voor langere tijd niet gebruikt. Als je een tentdoek daktent voor langere tijd opbergt is het raadzam om de hoes niet te monteren, zodat het doek goed kan luchten.
Slaapzakken en dergelijke opbergen / gebruiken.
Als je met je daktent rondreist heb je altijd andere spullen welke veel plaats innemen, en welke je graag droog opbergt.
Je slaapzak, kussen, wellicht een matras overtrek van katoen. Belangrijk, altijd goed luchten en droog opbergen.
Soms kun je de spullen in je daktent laten liggen. (vaak bij een hardshell)
Bij sommige klap daktenten (niet hardshell) kan het zijn dat de daktenten niet geheel parallel inklapt omdat de scharnieren niet hoog genoeg zijn. De bovenste bodem zal dan iets schuin omhoog staan. je kan ze dan bovenop de omgeklapte bodem naast de ladder leggen. Mits de hoes (cover) hoog genoeg is en hier ruimte voor heeft.
Bij de nieuwste modellen van Koala Creek tentdoek daktenten zijn de scharnieren extra hoog uitgevoerd, je kunt eventueel spullen in de daktent laten liggen, zonder dat de omgeklapte bodem omhoog gaat staan.
Alle tentdoek daktenten van Koala Creek hebben een extra hoge hoes (cover). Deze is overal even hoog als de liggende telescoop ladder, waardoor je dus spullen links en recht naast de ladder van de daktent kunt leggen. (eventueel in een zak of tas)
Hoeveel weegt een daktent?
Het gewicht (massa) van de daktent is erg belangrijk, dit in verband met de maximum toegelaten dakbelasting. (zie opgave fabrikant in je instructieboekje)
Niet iedere daktent leverancier / fabrikant is even secuur met het opgeven van de daktent massa (gewicht) !! Controleer het eventueel zelf als je twijfel hebt, veel fabrikanten geven een te lage massa (gewicht) op. (Til de daktent met 2 personen op, en ze om de beurt onder een persoon een personenweegschaal, en tel dit op)
De bruto massa (gewicht) is inclusief de verpakking. Dit is alleen van toepassing als de daktent nieuw in de verpakking zit en vervoerd wordt.
Welke dakdragers heb ik nodig?
Als eerste letten op de toegestane dakbelasting in je instructieboekje !!
Gewenst is een dragerafstand van 70 cm of groter.
Tevens als het kan montage centraal, midden op het dak.
Erg belangrijk is ook erop te letten dat de eventueel aanwezige achterklep open kan, terwijl de daktent (zeker een hardshell) niet te ver naar voor uitsteekt.
Er zijn momenteel 5 bevestigings methoden van dakdragers.
1- Regengoot montage. Vaak bij oudere auto’s en oudere 4×4 voertuigen. Hierbij heb je een gebogen randje aan de zijkant van het dak. Hierin komt de regengoot voet of dakrekvoet te staan.
2- Een glad dak. Dit zit vaak bij huidige auto’s. De klemplaten komen om de dakrand bij een geopende deur, of worden met boutjes of pennethes in de deurrand vast gezet.
3- Fixpoint. De dakdragers hebben vaste bevestigingsplekken boven op het dak. Bevestiging met een speciaal systeem of schroefdraad. NADEEL: vaste afstand tussen de voorste en achterste drager.
4- Open dakrail, waar je een hand onder door kunt steken. Hier klemmen dragervoeten om de dakrails. Let op: vaak lagere dakbelasting! Soms een voordeel: indien lange dakrails kun je de voeten ver uit elkaar zetten.
5- Dichte / lage / geïntegreerde dakrails. Over de gehele lengte van de dakrails aangesloten op het dak. Let op: vaak lagere dakbelasting! Soms een voordeel: indien lange dakrails kun je de voeten ver uit elkaar zetten.
Hieronder meer over dakdragerstangen:
– De van oudsher gebruikte stalen stangen. Meestal 3-4 cm breed en 2-3 cm hoog, hierop passen bijna alle daktenten met een standaard bevestiging. Dit zijn de meest universele dragerstangen.
– Tegenwoordig zie je ook vaak aluminium stangen. Meestal ca. 6 cm. breed en 3 cm hoog. Bij aerodynamische stangen 8-9 cm. breed. Deze bredere aluminium stangen kunnen bij sommige daktent bevestigingen problemen geven. o.a. Koala Creek bevestigingen passen tot op ca. 10 cm brede dakdragers.
– de 4 dakdragervoeten zijn vaak van kunststof, en ook vaak afsluitbaar.
Vraag advies aan je KOALA CREEK daktentverkoper, hij kan je helpen bij het kiezen van de juiste dakdragers en/of roofrack!
Hoeveel kilogram mag op mijn auto / dakdragers?
Als eerste letten op de toegestane dakbelasting in je instructieboekje !!
Gewenst is een dragerafstand van 70 cm of groter.
Tevens als het kan montage centraal, midden op het dak.
Let bij aanschaf op dat de dakdragers:
– Geschikt zijn voor jouw auto. (juiste voeten/bevestiging)
– Een TUV/GS keurmerk hebben.
– Goedgekeurd zijn voor 75 Kg. belasting of meer. (controleer de maximum dakbelasting van je auto, want dat is maatgevend!)
HELP: de daktentbevestiging zit boven mijn dakdragervoet.
Soms, met name indien er dakrails gemonteerd zijn, kan de daktent bevestiging boven een dakdragervoet zitten. (vaak achteraan) In dat geval kan de montage van de daktent verfer naar binnen verplaatst worden met behulp van adapter platen. Koala Creek heeft hiervoor bijvoorbeeld RVS platen van ca. 120 x 120 x 5 mm. met een aantal gaten erin. Meegeleverd worden ook bouten en zelfborgende moeren.
Hoe zit het met een dakrek / roofrack
Een dakrek of roofrack wordt vaak op een 4×4 auto gebruikt.
Meestal is het dakrek langer dan de dichte daktent. Je kunt dan meer spullen meenemen op het dak. Op verre reizen bijvoorbeeld extra jerrycans, een zware High Jack krik, verlichting monteren, rijplaten meenemen. etc.
Globaal zijn er 2 soorten dakrekken/roofracks.
Met de hoofd dragers (meestal plat aluminium van ca. 8-9 cm breed) in de lengte richting, of dwars op de auto. Hierbij dien je rekening te houden i.v.m. de montagerichting van de daktent. Dit vanwege de opbouw van de vloer van een daktent.
Onder de daktent zitten 2 rails. Indien deze gemonteerd zijn zodat ze even lang zijn als de matras breed is, dan is de daktent het sterkste. Hou hier dus rekening mee!
Aandachtspunt is ook dat de bovenkant van een dakrek het liefst vlak ligt met de zijranden van het dakrek.
Dit is bijvoorbeeld bij UPRACKS roofracks.
Indien de dragerstangen van een dakrek aan de bovenkant lager liggen als de zijrand zoals bij FRONTRUNNER, kun je in de problemen komen met de aluminium profielen onder je daktent. Een optie is dan om verhogers te kopen.
Vraag advies aan je KOALA CREEK daktentverkoper, hij kan je helpen bij het kiezen van de juiste dakdragers en/of roofrack!
De hamvraag: Hoe hard kan / mag ik rijden met een daktent?
Uitgangspunt is altijd de aanwijzingen van de autofabrikant, dakdragerfabrikant en daktentfabrikant op te volgen. De laagste opgegeven snelheid van deze 3 is de maximumsnelheid!
Let uiteraard ook op de maximum snelheid van de weg waar je op rijdt, en de omstandigheden. Veel wind, offroad rijden, etc.
Belangrijk is ook om je gezonde verstand te gebruiken.
Normaliter zal ca. 100 km/uur op een geasfalteerde weg geen probleem zijn.
Van invloed is ook welke (soort) daktent je gemonteerd hebt, hoe deze gemonteerd is, op welke auto, weersomstandigheden etcetera.
Er is niet zomaar een snelheid voor alles op te geven.
Harder rijden zorgt ook voor een hoger brandstof verbruik.
Bedenk ook, vakantie is afschakelen. Geen tijdsdruk!
Let zeker op bij het gebruik van hardshell daktenten op een relatief kleine auto. Je hebt al snel 1-1.5 m2 windvanger voor de eerste dakdrager zitten.
Je bent niet de eerste die een daktent verliest!
Hoe krijg ik de daktent op mijn auto?
Hier zijn een aantal manieren voor.
Bijvoorbeeld op een verhoging naast de auto leggen en hem er met 2 personen optillen. (afhankelijk van het gewicht.
Of je kijkt voor een hefinrichting zoals een heftruck.
Een mogelijkheid is ook om hem met een lift of spanbanden op te hangen boven de auto, en hem als hij nodig is laten zakken.
Een KOALA CREEK daktent dealer kan je advies geven.
Hoe sla ik een daktent op als hij niet gebruikt wordt ?
Een belangrijke vraag.
Soms worden daktenten opgehangen (mits voldoende hoog plafond). Dit kan met een takel, lift, spanbanden en dergelijke. Ook gemakkelijk met montage. (Hoef je niet zwaar te tillen met 2 personen)
Een KOALA CREEK tentdoek daktent wordt op een handige transportkar geleverd.
De daktent staat hier op een zijkant op. Ideaal om je daktent op te slaan in je garage!
Afhankelijk van de daktent maat heb je bijvoorbeeld maar ca. 145×40 cm vloeroppervlakte nodig voor de opslag.
TIP: Zorg bij voorkeur dat de daktent in een droge ruimte staat en hang de hoes los over de daktent zodat deze steeds kan luchten.
Bij enkele KOALA CREEK dealers bestaat de mogelijkheid om je daktent daar op te slaan.
Wanneer kopen of huren?
Ben je nog niet zo bekend met het DAKTENT kamperen? Wil je eens proberen of dit je ding is. Heb je een slaapmiddel voor een festival of een weekendje met vrienden nodig? Ga je een 4×4 toertocht maken, zonder hotel overnachtingen. Weet je niet of een daktent die je op het oog hebt aan je verwachtingen voldoet? etc. etc.
Dan is het raadzaam om eerst eens een daktent te huren.
Is daktent kamperen je ding en weet je wat je wilt? KOPEN!
Let op: het is verslavend, en op de langere termijn een relatief goedkope manier van kamperen, zeker als je veel verplaatst.
Bij sommige KOALA CREEK dealers kun je kopen of huren!
Vraag jouw dealer naar de mogelijkheden.
Mogen er huisdieren in een daktent?
In principe mogen dieren in je daktent.
Maar let op met scherpe klauwen en knagers / bijters. Je tentdoek, matras, slaapzak is snel kapot.
En natuurlijk is de vraag: hoe komt je dier boven of beneden?
Die vraag mag je zelf beantwoorden. In dat geval is een ondertent waarschijnlijk handiger.
Ondertenten zijn in diverse hoogtematen beschikbaar voor alle KOALA CREEK L modellen.
Informeer bij de KOALA CREEK dealer naar de optie voor een ondertent.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een daktent.
iedereen heeft natuurlijk zijn eigen punten die hij/zij belangrijk vindt.
Onderstaand een aantal punten ter vergelijk. Kies zelf eruit, vul eventueel aan.
Dit goed vooraf bepalen voorkomt achter hoge meerkosten!
– De juiste daktent voor het formaat auto!
– Snelheid van opzetten.
– Hardshel of tentdoek klap daktent.
– Kleur.
– Kwaliteit / dikte van het tentdoek van de daktent.
– Te monteren ondertent / luifel.
– Kwaliteit / dikte van het tentdoek van de ondertent.
– Kwaliteit van het vliegengaas.
– Kwaliteit / merk van de ritsen. (merkloos – SBR – YKK)
– Hardheid van de matras (dikte kan minder belangrijk zijn als de hardheid hoger is)
– Welke matras hoes? (kunststof is gemakkelijk af te drgen)
– Voldoende ventilatie mogelijkheden.
– Luifels over de zijramen en zijn deze op te rollen ivm uitzicht?
– Bij tentdoek daktenten een stevige flysheet / isolatiedak (Dikker = minder flapperen)
– Hoogte van de hoofdscharnieren van een tentdoek daktent ivm eventueel opbergen van materialen in de daktent.
– Kwaliteit van de gebruikte hoes / cover en hoogte hiervan.
– Water/stofdichte cover en gemakkelijk te de-monteren. Zeker bij een hogere 4×4 waarmee OffRoad gereden wordt. Let op montage verschillen.
– Een al dan niet oprolbare cover, voorkomt extra werk en spaart plaats.
– Lengte van de ladder, bijvoorbeeld minimaal 230 cm voor terrein auto’s.
– Diameter en vorm van de framebuizen (16 of 25 mm, recht of gebogen)
– Materiaal van de frame scharnieren: Kunststof of metaal?
– Sommige Koala Creek daktenten hebben ingebouwde LED verlichting en USB.
– Eventuele telescoop stang in de overstekende dakluifel ter voorkoming van een waterzak in het dak (niet nodig bij een gebogen frame)
– Compleet met alle toebehoren en duidelijke montage instructie.
– Leverbare accessoires; Schoen opbergzakken / bagagehangmat / luifel etc.
– Garantie termijn en Service. Kopen bij een dealer maakt het verschil.
– Kopen bij een dealer die monteren kan en/of montage advies kan geven.
– Kopen bij een dealer die ook de juiste dakdrager kan leveren.
– One stop shop bij de KOALA CREEK dealer, kopen, monteren, op vakantie!
Jouw antwoord niet kunnen vinden?
Dat kan best.
Stel je vraag aan de KOALA CREEK dealer, hij weet er veel van!